7.7 Το αλκοόλ.
Όταν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί, τσίπουρο, ούζο κλπ.), το αλκοόλ που περιέχεται σε αυτά μεταφέρεται μέσω του αίματος σε όλο το σώμα και κυρίως στο νευρικό σύστημα. Οι αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί το αλκοόλ στο νευρικό σύστημα είναι πολλές, μερικές από τις οποίες είναι και οι εξής:
– Εκτιμάτε ανεπαρκώς τις αποστάσεις και τις ταχύτητες.
– Υποτιμάτε τον κίνδυνο και γι' αυτό ριψοκινδυνεύετε σε καταστάσεις, που θα αποφεύγατε κανονικά.
– Βλέπετε λιγότερο καλά προς τα πλάγια (μειωμένο οπτικό πεδίο στο 50% σε σχέση με οδηγό με άδειο στομάχι), σας καταλαμβάνει υπνηλία, μειώνεται η προσοχή και η ταχύτητα εκτελέσεως χειρισμών.
– Μειώνονται οι ακουστικές σας αντιδράσεις.
α) Τα στατιστικά στοιχεία.
Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι το 40% περίπου των οδηγών, που γίνονται υπαίτιοι θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.
β) Ποσότητα αλκοόλ στο αίμα.
Η επίδραση της καταναλώσεως οινοπνευματωδών ποτών ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο, ανάλογα με το φύλο, την κατάσταση της υγείας, το βάρος κλπ. Επίσης το αλκοόλ έχει μεγαλύτερη επίδραση αν έχετε πιει με άδειο στομάχι, παρά κατά τη διάρκεια γεύματος.
Όλα τα Κράτη έχουν θεσπίσει ανώτερα επιτρεπόμενα όρια καταναλώσεως αλκοόλ (οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει τα
0,5 g ανά λίτρο αίματος) ενώ υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν εντελώς τη χρήση αλκοόλ στους νέους οδηγούς για ένα ή περισσότερα χρόνια.
Σχ. 7.87
Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ (σχ. 7.87) είναι:
–
0,5 g ανά λίτρο αίματος ή–
0,25 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο εκπεμπομένου αέρα,που αντιστοιχούν περίπου σε:
– Μέχρι τρία (3) ποτηράκια κρασιού ή
–
μέχρι ένα (1) μπουκάλι μπύρας 500 g.Μην έχετε εμπιστοσύνη στη διαδεδομένη φήμη ότι σε περίπτωση υπερβολικής καταναλώσεως αλκοόλ αρκεί ένας ύπνος, μια βόλτα στον καθαρό αέρα ή ένας πολύ δυνατός καφές, για να καταπολεμηθεί η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό σας.
Πρέπει, απλώς, να μην πιάσετε το τιμόνι!
γ) Έλεγχος της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα (αλκοτέστ).
Η Πολιτεία, γνωρίζοντας ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ συμβάλλει σημαντικά στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, που τις περισσότερες φορές έχουν ως αποτέλεσμα θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς, διενεργεί τακτικούς ελέγχους της ποσότητας του αλκοόλ, τα γνωστά αλκοτέστ (σχ. 7.88).
Τα αρμόδια αστυνομικά όργανα μπορούν οποτεδήποτε να ασκούν έλεγχο για τη διαπίστωση υπάρξεως αλκοόλ στον οργανισμό των οδηγών, δηλαδή κατά τη διάρκεια τακτικών οδικών ελέγχων έστω και αν δεν έχετε κάνει καμιά παράβαση του Κ.Ο.Κ. (σχ. 7.89).
Σχ. 7.88 Αλκοολόμετρο (συσκευή αλκοτέστ). |
Σχ. 7.89 Οδικός έλεγχος από αστυνομικό όργανο. |
Ο έλεγχος όμως για τη διαπίστωση της μέθης γίνεται υποχρεωτικά:
— Σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.
— Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με σωματικές βλάβες, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις χρήσεως αλκοόλ.
Προσοχή: α) Στις παραπάνω δύο περιπτώσεις ελέγχεται υποχρεωτικά και ο πεζός, που θα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θάνατο ή σοβαρή σωματική βλάβη.
β) Αν η συσκευή ελέγχου δείξει θετικό αποτέλεσμα (δηλ. ότι είσθε υπό την επήρεια οινοπνεύματος) γίνεται επιτόπου επανέλεγχος για την επιβεβαίωσή του, ενώ αν αμφισβητήσετε το αποτέλεσμα γίνεται ανάλυση αίματος.
δ) Οι ποινές του Κ.Ο.Κ.
Σε όσους οδηγούς ελέγχονται με το αλκοτέστ και διαπιστώνεται ότι η περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια επιβάλλονται κατ' εφαρμογή διατάξεων του Κ.Ο.Κ., αυστηρότατες κυρώσεις, που αναλόγως της περιεκτικότητας αλκοόλ στο αίμα είναι:
– Πρόστιμο 50.000 ως 200.000 δραχμών.
– Ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον δύο (2) μηνών.
– Αφαίρεση της άδειας οδηγήσεως για χρονικό διάστημα από τρεις (3) μήνες έως πέντε (5) χρόνια.
– Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας από δέκα (10) ημέρες ως έξι (6) μήνες.
Επίσης κατ' εφαρμογή διατάξεων του Ποι-νικού Κώδικα, τα Δικαστήρια δύνανται να επιβάλλουν και ποινές στερήσεως ή κατασχέσεως του αυτοκινήτου.
ε) Οδηγίες – Παροτρύνσεις.
– Αν βγείτε για διασκέδαση με παρέα, οργανωθείτε σωστά και προγραμματίστε ένας από την παρέα (ο οδηγός της βραδιάς) να μην πιει καθόλου ή να πιει μέχρι το επιτρεπόμενο όριο. Αν αυτό δεν το τηρήσετε, αφήστε το αυτοκίνητό σας και επιστρέψτε σπίτι σας με άλλο μέσο μεταφοράς.
– Αν καταναλώσετε αλκοόλ πέραν των επιτρεπομένων ορίων, μπορεί να γίνετε υπαίτιος τροχαίου ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες και να υποστείτε, επιπλέον, τις αντίστοιχες αυστηρές ποινές του Κ.Ο.Κ.
– Αν πιείτε, πρέπει απλά να μην οδηγήσετε.
– Οι οδηγοί, τουλάχιστον τα πρώτα δύο (2) χρόνια οδηγήσεως πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη χρήση αλκοόλ όταν οδηγούν. Σε άλλα Κράτη είναι υποχρεωτικό. Εμείς το συνιστούμε